Pohjanmaan Pelastusalan Liitto ry:n tiedote koskien tapahtumien järjestymistä 2021

Pohjanmaan Pelastusalan Liitto ry:n tiedote koskien tapahtumien järjestymistä 2021

19.1.2022 Karita Stenroos 0

Pohjanmaan Pelastusalan Liitto ry:n tiedote koskien tapahtumien järjestymistä 2021

Pohjanmaan Pelastusalan Liitto ry:n hallitus on viime viikolla kokouksessaan tarkastellut vuoden 2021 tapahtumien toteutumista. Liiton hallitus toteaa, että Pelastusalan Liitto on koronatilanteesta huolimatta, pystynyt kiitettävästi vastaamaan koulutustarpeeseen ja mukautumaan ajankohtaiseen viranomaismääräyksien toteutumiseen toiminnan harjoittamisessa.

 

Pohjanmaan Pelastusalan Liitto järjestää yhteistyössä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kanssa toimintaa palokuntalaisille, yhteisöille ja yrityksille Pohjanmaan kolmen pelastuslaitoksen (Etelä-Pohjanmaan-, Pohjanmaan-, ja Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen) alueella. Alla esitetyt luvut ovat osa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön raportoimia lukuja, mutta Liiton toiminta-alueen tarkastelu tehdään vuosittain.

 

Vuoden 2021 osallistujamäärät järjestettyihin tapahtumiin:

 

Toiminta  2021      (vuonna 2020)
Palokuntakoulutus      399  (265)
Palokuntatoiminnan kehittäminen    464  (437)
Valistus ja neuvonta  70 (300)
Varautuminen 110   (29)
Yrityskoulutus 256 (274)

                                                                              

                                                                                                   
 
Palokuntakoulutus tarkoittaa sopimuspalokuntalaisille suunnattuja kursseja, kuten: sammutustyökurssi, savusukelluskurssi, ensiapukurssi, vaarallisten aineiden kurssi, pintapelastuskurssi, laskeutumisen ja kattotyöskentelyn kurssi sekä yksikönjohtajakurssit.

 

Sopimuspalokuntatoiminnan kehittäminen sisältää verkkokoulutuksia (hälytysmuonituskurssi, palokuntanaisten peruskurssi, kriisin kohtaaminen, HAKA tilastointi koulutus) toimikuntien kokouksia, leirejä, vaelluksen, virkistyspäivän sekä kehittämispäivät.

 

Valistus ja neuvonta tarkoittaa toimintaa, jonka tavoitteena on, että ihmiset ja yhteisöt osaavat ympäristöissään ja toiminnoissaan ehkäistä tulipaloja ja muita onnettomuuksia. Tällaisia tapahtumia oli vuonna 2021 Vaasan ammattikorkeakoulussa ja maanpuolustuskurssilla. Tähän lukuun ei ole laskettu viestintää, joka tapahtuu puhelimitse ja verkon kautta. Luku sisältää vain todelliset kohtaamiset kasvokkain.

 

Varautuminen käsittää luvut 72tuntia koulutuksista Vaasa opistossa ja Kaskisissa, sekä 72tuntia varautumisen tiedon jakamisen tilaisuuksissa. Lisätietoja 72tuntia konseptista: https://72tuntia.fi/

 

Yrityskoulutus nimensä mukaisesti käsittää yrityksille ja yhteisöille suunnattuja koulutuksia, kuten alkusammutus (AS1) koulutuksen, sprinkleri- ja vesisumulaitteiston hoitajakurssin, paloilmoittimen hoitajakurssin sekä väestönsuojan hoitajien koulutuksen.

 

Toteamme, että Pohjanmaan Pelastusalan Liiton toiminta on pysynyt koronatilanteen vaatimista toimenpiteistä huolimatta toteuttamaan turvallisesti suurimman osan vuotuisia tapahtumia ja koulutuksia. Koronan vaikutukset näkyvät lähinnä valistuksen ja neuvonnan luvuissa, sillä kasvokkaiset tapaamiset eivät olleet mahdollisia. 

 

Lisätietoja: Tanja Nyqvist, toiminnanjohtaja p. 040 677 0590
Marja-Riitta Vest, hallituksen puheenjohtaja p. 040 539 6695